Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetslösheten har flyttat

Arbetslösheten har minskat mest i Norrlands glesbygd det senaste decenniet, Pajala, Övertorneå och Kiruna toppar. Däremot ökar den i vissa förorter och i Smålands industrisamhällen. Södertälje är värst drabbat. Det visar nya uppgifter som Arbetsförmedlingen tagit fram åt Du&jobbet.

Publicerad: 2012-03-23

Pajala är bäst och Södertälje är sämst. Det blev resultatet när Du&jobbet undersökte hur arbetslösheten ändrats kommunvis 2000-2011.

I Pajala har andelen minskat med 14, 2 procentenheter. 11 glesbygdskommuner finns med på 20-i topplistan. Minskningen sker från höga nivåer.

I Södertälje har andelen ökat med 6,1 procentenheter. På 20-bottenlistan finns fem förorter kring Stockholm och flera Smålandskommuner.

Ökningen sker från låga nivåer av arbetslöshet. Ungefär lika många saknar jobb 2000 som 2011, kring 8 procent, men arbetslösheten har alltså ”utjämnats”.

– Vi ser ett ändrat mönster, konstaterar Torbjörn Israelsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. Det har kommit snabbare än väntat. Att arbetslösheten minskar mest i norr beror dels på ökad efterfrågan på råvaror, dels på generationsväxling. Det blir ett växande problem att hitta ny arbetskraft.

Södertäljes problem beror i hög grad på att många nyanlända för första gången söker sig ut på arbetsmarknaden. Ett försök att erbjuda jobb över hela landet är projektet Nationell matchning.

Läs mer i Du&jobbet nr 3!

•Hur ligger din kommun till? Andel arbetslösa. Förändring i arbetslöshet.

Publicerad: 2012-03-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!