Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljön får 35 miljoner

Publicerad: 2015-04-15

Regeringen satsar 35 miljoner kronor på arbetsmiljöns område i vårbudgeten.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har fram till nu tvingats regera med Alliansens budget efter nederlaget i riksdagsomröstningen ifjol. Nu har regeringen presenterat sin vårbudget för 2015 och kan börja sätta sin prägel på politiken i större grad. Ett område är arbetsmiljöpolitiken, som får ökade anslag redan i år.

Det handlar om totalt 35 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket, forskning om kvinnors arbetsmiljö, bidrag till regionala skyddsombud samt anslag till företagshälsovården.

Arbetsmiljöverket får ökade anslag med 20 miljoner kronor från juli 2015. För nästa år blir det ytterligare 35 miljoner kronor och 2017 ytterligare fem miljoner kronor. Sammanlagt alltså 60 miljoner kronor som bl a innebär att Arbetsmiljöverket kan anställa fler inspektörer.

  • Statsbidraget till de regionala skyddsombuden ökas med nio miljoner kronor från och med juli i år och ytterligare en miljon kronor 2016.
  • Åren 2015-2018 fortsätter satsningen på arbetslivsforskning med inriktning mot kvinnors arbetsmiljöproblem och ohälsa. Regeringen föreslår fem miljoner kronor i år, tio miljoner kronor 2016 och 20 miljoner kronor under 2017 och 2018.
  • Företagshälsovården får en miljon kronor i år för att förstärka kompetensförsörjningen. Från 2016 beräknas stödet bli tio miljoner kronor. Regeringen ska återkomma med förslag på hur bidraget ska utformas.

Bakgrunden till satsningen är enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tidigare nedrustningar på arbetsmiljöområdet. Samtidigt ökar arbetsskadorna och sjukfrånvaron. Regeringen har också påbörjat ett arbete för att ta fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken. Det sker i samverkan med arbetsmarknadens parter.

Publicerad: 2015-04-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!