Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljön glöms bort i jakten på besparingar

Marta Christensson, huvudskyddsombud på Karolinska Universitetssjukhuset, är månadens skyddsombud med chans att vinna Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2010.

Publicerad: 2010-12-21

”Martas arbete för läkarna på Karolinska Universitetssjukhuset har gett resultat, både i det lilla och i det stora. Arbetet senast med Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen har gett fokus på överbeläggningar och arbetssättet har även spritts i landet”.

Så lyder motiveringen till nomineringen av Marta Christensson till Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset.

Marta Christensson är huvudskyddsombud, förste vice ordförande i Stockholms läkarförening och nyligen invald i Arbetslivsgruppen för Läkarförbundet i hela landet. Skyddsombud blev hon 2004 när Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge sjukhus slogs ihop till Karolinska Universitetssjukhuset. Hon är dessutom överläkare på avdelningen för klinisk immunologi.

– Jag har varit fackligt aktiv i många år och är väldigt intresserad av arbetsmiljö. Därför föll det sig naturligt att jag blev skyddsombud, just då, vid sammanslagningen av sjukhusen, var också behovet stort, säger Marta Christensson.

Den viktigaste arbetsmiljöfrågan för läkarna är att kunna ha möjlighet att utföra ett gott arbete med hög patientsäkerhet.

– Att få chans till reflektion och utveckling, samtidigt ha tid med patienterna. Det fungerar inte idag. I jakten på effektivisering och besparingar glömmer man arbetsmiljön.

Överbeläggningarna på sjukhusen är fortfarande i fokus för Marta Christensson. Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har riktat hård kritik mot Karolinska universitetssjukhuset efter flera inspektioner. Landstinget hotas med vite på en halv miljon kronor om man inte gör något åt bristen på vårdplatser.

– Som skyddsombud har jag flera möjligheter att agera mot överbeläggningar. Ytterst kan jag stoppa arbetet, men det går ut över patienterna, så det är något man undviker. Jag tar upp problemen med arbetsgivaren, lyssnar man inte går jag vidare till Arbetsmiljöverket eller Socialstyrelsen och begär deras ingripanden. Det har jag gjort flera gånger.

Lösningen på vårdplatsbristen är ovanför sjukhusledningens nivå, egentligen en fråga för politikerna, menar Marta Christensson.

– Man kan inte ge sjukhusen sämre resurser och låta folk springa fortare. Då blir personalen utarbetad.

Det som är positivt med att vara skyddsombud är att hon känner att hon kan påverka och förbättra.

– När det lyckas mår jag bra och blir lite stolt. Det sker inte alltid, men ibland.

Dock är det inte alltid en dans på rosor. Något som gör henne oerhört förvånad är hur folk beter sig mot varandra.

– Ledningen kränker en medarbetare utan empati och förståelse för hur folk mår. Man ger sig på dem som ligger. Man ska känna respekt som chef, inte glömma bort att man varit medarbetare innan man blev chef. Det jag försöker göra är att få folk att prata med varandra och starta en dialog. Folk vill väl, men det är stressigt, man hinner inte med. Arbetsgivarna är ibland lika stressad som personalen.

Publicerad: 2010-12-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!