Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljön hotas av entreprenörskedjor

En växande grå sektor i arbetslivet, med företag som har dålig arbetsmiljö, hotar svenskt arbetsliv.

Publicerad: 2012-03-29

Det konstaterar Arbetsmiljöverket i en ny rapport om utländska företag och arbetstagare.

Enligt Arbetsmiljöverket har de öppna gränserna på flera sätt gynnat den svenska arbetsmarknaden. Problemet är utvecklingen av en ”grå sektor” med ett växande antal företag, svenska som utländska, som varken vill eller kan skapa en bra arbetsmiljö.

Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, menar att dessa missförhållanden hotar inte bara liv och hälsa för de anställda, utan snedvrider konkurrensen och missgynnar de seriösa företagen på arbetsmarknaden.

Idag finns ingen skyldighet att anmäla företag eller arbetstagare som kommer från ett EU-land. Det innebär att det saknas uppgifter om hur många de är och i vilka sektorer de finns. Något som innebär problem för Arbetsmiljöverket i sina inspektioner. Ett förslag om att införa anmälningsplikt för utländska företag har dock lagts fram av en utredning.

Ett annat bekymmer är det som Arbetsmiljöverket kallar ett uttunnat arbetsmiljöansvar. Det är följden av att, framför allt i byggsektorn, många företag väljer att ersätta egna anställda genom entreprenörer. Det är vanligt med långa kedjor av underentreprenörer med flera utländska företag. Ju längre ner i kedjan desto mer tunnas arbetsmiljöansvaret ut.

Arbetsmiljöverket vill öka samarbetet med arbetsmarknadens parter och andra myndigheter för att få bukt med missförhållandena i den grå sektorn. Verket vill också förändra lagstiftningen om offentlig upphandling. Det ska inte gå att vinna en upphandling till priset av en eftersatt arbetsmiljö.

Publicerad: 2012-03-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!