AV: Chefens arbetsmiljö måste synliggöras
INSPEKTION Chefer inkluderas inte i det systematiska arbetsmiljöarbetet, och de saknar en överordnad som tar ansvar för deras arbetsmiljö och skyddsombud som företräder dem. Det visar Arbetsmiljöverkets tillsyn av första linjens chefer.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-09-26
Budgetmål, kundmål, tidsplaner, höga krav på att prestera och klämda mellan överordnade chefer och anställda. Riskerna i arbetsmiljön för första linjens chefer är många, konstaterar Arbetsmiljöverket i sin rapport Organisatorisk och social arbetsmiljö första linjens chefer inom privat sektor. Att rollen som första linjens chef för många ses som ett första steg i karriären kan innebära en ytterligare risk eftersom det kan leda till att det odlas en kultur av att man kan behöva göra några ”hundår”.
– Vi ser att det finns en ohälsa hos chefer, säger Kristina Gavare, enhetschef på Arbetsmiljöverket.
Chefernas arbetsmiljö är viktig, inte bara för deras egen skull utan även för de anställdas, betonar hon.
– Chefer är arbetstagare och de ska kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv. Men chefernas arbetsmiljö är också viktig eftersom chefer är de som utför arbetsmiljöarbetet som ska säkerställa att deras medarbetare inte drabbas av ohälsa, och för att de ska kunna göra det måste deras egen arbetsmiljö vara bra.
Arbetsmiljöverket har i ett tillsynsprojekt av första linjens chefer inom det privata näringslivet inspekterat 1100 arbetsplatser i privata näringslivet under åren 2022 till 2023. Ett mål med insatsen har varit att öka förståelsen för att arbetsmiljöreglerna gäller även för cheferna.
I 65 procent av insatserna ställdes krav på att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet. Det handlade i många fall om att arbetsmiljön för cheferna inte undersöktes, riskbedömdes och åtgärdades. Det framkom också att den som på papperet ansvarade för chefernas arbetsmiljö inte hade fått det ansvaret tydligt fördelat till sig.
– Det förekommer dels att arbetsmiljöuppgifter inte har delegerats ut, dels att de är delegerade men att chefens chef inte riktigt vet vad som ingår eller vad uppgifterna innebär, säger Kristina Gavare.
Chefernas dialog med sin överordnade chef är ofta bra, visar inspektionerna, men den rör främst verksamhetens frågor eller medarbetarnas arbetsmiljö.
– I mindre utsträckning ser vi att de där avstämningarna handlar om chefers arbetsmiljö, så den kommer sällan upp på bordet.
Cheferna saknar också ofta skyddsombud som representerar dem, visar inspektionerna. Cheferna blir ofta motpart till skyddsorganisationen eftersom de ses som arbetsgivarrepresentant. Men även chefer kan behöva skyddsombud som agerar för deras arbetsmiljö, konstaterar Arbetsmiljöverket i rapporten.
– Man har inte inkluderat chefernas arbetsmiljö i arbetet, det är det som är bekymmersamt, säger Kristina Gavare.
Hur ser ni på behovet av särskilda skyddsombud för chefer?
– Det har vi inga synpunkter på, om det är särskilda skyddsombud eller om det är de skyddsombud som i övrigt finns på arbetsplatsen som representerar cheferna. Det viktiga är att chefernas arbetsmiljö inkluderas och synliggörs och att man undersöker och riskbedömer chefernas arbetsmiljö på samma sätt som för alla andra medarbetare.
De krav som ställdes efter inspektionerna har handlat om att riskbedömningen av chefernas arbetsmiljö måste förbättras och att en tydlig fördelning av arbetsmiljöuppgifter måste ges till dem som ansvarar för chefernas arbetsmiljö.
– I lite mindre omfattning har krav ställts på rutiner kring kränkande särbehandling och arbetstidens förläggning.
Mellan 2015 och 2023 har Arbetsmiljöverket gjort totalt tre inspektionsinsatser för första linjens chefer. Förutom chefer inom privata näringslivet har första linjens chefer inom vård och omsorg och inom byggsektorn inspekterats.
Chefer ska ses som medarbetare precis som alla andra
- Kristina Gavare
– De två andra insatserna ligger ett antal år bakåt i tiden. Det gör att det inte är enkelt att jämföra dem men man kan ändå se att resultaten pekar åt samma håll.
Kristina Gavares bild är att det inte är medvetet som cheferna exkluderas i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Fokus hamnar på medarbetarnas arbetsmiljö och verksamhetsfrågor och att chefens arbetsmiljö därför hamnar i skymundan, menar hon.
– Chefens arbetsmiljö och ansvaret för den måste synliggöras. Bara att göra det kommer att vara ett steg i rätt riktning.
Utifrån statistik från bland annat Försäkringskassan på antal sjukskrivningar och den omvärldsbevakning Arbetsmiljöverket utgått från är de inte förvånade över att de hittade brister under inspektionerna, säger Kristina Gavare.
– Men det är ett nedslående resultat. Chefer ska ses som medarbetare precis som alla andra och inkluderas i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger hon.
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.