Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljöverket får mer pengar

BUDGET Fler inspektioner där riskerna är som störst, och skärpt och effektivare tillsyn av arbetsmiljön. Det vill regeringen ha och föreslår att Arbetsmiljöverket får 50 miljoner kronor mer.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-09-10

Regeringen vill att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst. Paulina Brandberg är biträdande arbetsmarknadsminister. Foto: Elin Rappe

Regeringen vill se en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker. I sitt förslag till budget för 2025 ger regeringen därför Arbetsmiljöverket 50 miljoner kronor mer. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen vill också att myndigheten ska utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras görs. Tanken är att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst.

Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag föreslås öka med 50 miljoner kronor för 2025. Därefter med 75 miljoner kronor för 2026 och permanent med 100 miljoner kronor för 2027.

Regeringen hänvisar till att 63 arbetstagare avled i arbetsolyckor under förra året och att det är en ökning jämfört med tidigare år. I pressmeddelandet hänvisas också till att dålig arbetsmiljö bedöms vara en bidragande orsak till för tidig död för flera personer årligen. Till exempel bidrar stress till för tidig död för drygt 770 personer per år.

Skyddet för arbetstagare är viktigt liksom upprätthållandet av rättvisa konkurrensförhållanden, påpekar regeringen.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna, skriver regeringen.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw välkomnar budgetförslaget.

– Det känns bra att regeringen ser ett behov av investering i arbetsmiljöarbetet och att vi är viktiga i det arbetet. Vi får nu vänta på riksdagsbeslutet om budgeten och regleringsbrevet för att få detaljerna i vad regeringen vill. Men det är klart att med det ökade anslaget får vi en stabil och långsiktig finansiering och kan i lugn och ro planera för fler inspektioner samtidigt som vi kan utveckla effektiva arbetsmetoder, säger Lars Lööw i en kommentar publicerad på Arbetsmiljöverkets hemsida och tillägger:

– Det är också viktigt att utveckla hela myndigheten och de verktyg vi har till förfogande för det är i samspelet mellan olika delar av verksamheten som vi får mest effekt.

Regeringen lämnar sitt budgetförslag till riksdagen den 19 september.

Foto: Elin Rappe

Publicerad: 2024-09-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!