Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljöverket sågar arbetsmiljön i vården

Arbetsmiljöverket dömer ut arbetsmiljön inom vård och omsorgen. Det måste till genomgripande förändringar om personalen ska orka, skriver generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett debattinlägg.

Publicerad: 2020-12-14

Vi sliter ut personalen i vård och omsorg, skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör.

Vi är mitt inne i en pandemi som kan bli ödesdiger, inte bara för dem som blir sjuka, utan också för dem som arbetar inom vård och omsorg. Det menar Arbetsmiljöverkets generaldirektör i ett debattinlägg på sajten Altinget. Hon ställer sig också frågan vem som ska orka arbeta inom vård och omsorg om inte arbetsmiljön tas på större allvar.

Zelmin-Ekenhem skriver att Arbetsmiljöverket under många år påtalat bristerna inom verksamheterna och konstaterar att arbetsmiljön på många håll är så dålig att det ”riskerar att få allvarliga konsekvenser för personalens hälsa”.

Strax innan coronapandemin bröt ut avslutade myndigheten en flerårig inspektionsinsats riktad mot äldreomsorgen. Då besöktes runt 1000 arbetsplatser och 200 arbetsgivare. Resultatet var att nio av tio tvingades åtgärda brister – ofta i det förebyggande arbetet.

Zelmin-Ekenhem pekar på systematiska brister som att chefer har för stora personalgrupper, hög personalomsättning och att både anställda och chefer utsätts för svåra prioriteringar när tiden och resurserna inte räcker till.

Till denna situation ska man nu lägga corona-pandemin som slagit extra hårt mot vård och omsorg. Arbetssjukdomarna har ökat drastiskt och på många håll har övertid blivit en norm, enligt Zelmin-Ekenhem.

Arbetsmiljöverket menar att ansvaret nu ligger på politiker och de huvudmän som driver vård och omsorg (kommuner, regioner och privata vårdbolag).Arbetsmiljöverkets slutsats är att det krävs större förändringar än vad som hittills skett. Styrning, ledning, fördelning av resurser och organisation måste ses över”, skriver Zelmin-Ekenhem.

Hon fortsätter:

”Vi kan som myndighet varken inspektera eller reglera bort arbetsmiljöproblemen. Nu behövs en långsiktig, bred lösning på arbetsmiljöbristerna i vård och omsorg.”

//OSCAR MAGNUSSON

Kurstips: Så här arbetar du systematiskt med organisatorisk och social arbetsmiljö

Läs också ett debattinlägg från Kommunal om hur arbetsvillkoren i äldreomsorgen påverkat hur smittan tog sig in på äldreboendena.

Publicerad: 2020-12-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!