Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljöverket stoppar dåliga skydd

Ett hundratal dåliga produkter har rensats ut från marknaden efter Arbetsmiljöverkets kontroller. Det gäller olika typer av hörselskydd respektive sågskydd som stoppats.

Arbetsmiljöverket konstaterar efter sin granskning att det finns stora brister bland produkter för personlig skyddsutrustning som säljs på den svenska marknaden. Det säljs fortfarande utrustning som inte är CE-märkt och saknar svensk bruksanvisning.

Publicerad: 2010-04-12

•Av tolv provade sågskydd, tio stycken skyddsbyxor och två skyddsskor, var det vara två som uppfyllde kraven enligt standarderna. För fyra produkter har företagen infört säljstopp och i ett fall kallat tillbaka produkten. Företagen har i övriga fall genomfört frivilliga åtgärder för att rätta till bristerna.

•Vid granskning av hörselskydd som säljs via nätet hade 116 skydd brister, antingen saknades CE-märkning eller bruksanvisning på svenska, vilket krävs enligt föreskrifterna. Felen har rättats till genom frivilligt säljstopp och genom att ta fram svenska bruksanvisningar.

För personlig skyddsutrustning gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 1996:7)

Arbetsmiljöverket har fått utökade resurser av regeringen för att göra marknadskontroller. Det blir ständigt nya aktörer på marknaden med nya produkter, som sägs ge skydd, men inte svarar mot kraven i föreskrifter. Därför är det viktigt att göra kontinuerliga marknadskontroller och inte bara som en engångsföreteelse, enligt Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2010-04-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!