Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljöverket stoppar skyddsutrustning

Ett stort antal produkter som säljs via nätet uppfyller inte kraven, visar Arbetsmiljöverkets granskning.

Publicerad: 2012-08-30

Försäljningen av skyddsutrustning via nätet har ökat, uppger Arbetsmiljöverket. Men många handskar och hörselskydd som säljs där håller inte måttet, visar verkets hittills bredaste marknadskontroll av nätbutiker.

De produkter som kontrollerades var skyddshandskar mot kemikalier, svetshandskar samt hörselskydd.  10 procent av de 470 granskade handskarna uppfyllde inte kraven.  Av 650 kontrollerade hörselskydd hade ett 50-tal brister.

Vanliga fel var att det saknades bruksanvisning och att den s k kategoriseringen var fel, vilket innebär att beskrivningen av vad produkten skyddar mot inte stämmer.  Det fanns också brister i typkontrollen, som innebär att produkten lämnas till ett annat organ för testning.

Granskningen har lett till självsanering:

– I samtliga fall har företagen frivilligt rättat till bristerna, genom att låta produkten utgå ur sortimentet eller genom att t ex rätta till bruksanvisningen. Det är viktigt att produkter som utger sig för att skydda människor också gör det, konstaterar Bernt Nilsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

Den som handlar skyddsutrustning via nätet får än så länge vara medveten om att det där inte finns samma specialistkunskap när det gäller bl a regler som i butikerna, menar verket.

Här är rapporten och listan med kritiserade produkter.

Publicerad: 2012-08-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!