Arbetsmiljöverket synar arbetsgivarnas genuskunskaper
I samband med internationella kvinnodagen undersöker Arbetsmiljöverket kvinnors och mäns förutsättningar för en god arbetsmiljö. Inspektioner ska ske på 450 arbetsplatser.
Publicerad: 2013-03-08
Bakgrunden är att kvinnor sedan 1980-talet haft högre sjukfrånvaro än män. Kvinnor har dubbelt så många ersatta sjukskrivningsdagar som män. Dessutom avslutar fler kvinnor sitt arbetsliv i förtid på grund av ohälsa.
Svensk arbetsmarknad tillhör de mest könssegregerade i världen. I 26 av de 30 största yrkena råder en ojämn konsfördelning. Inom många kvinnodominerade yrken – inte minst vård och omsorg – samvarierar belastningsskador och stress. Medan män råkar ut för fler olyckor drabbas kvinnor av fler arbetsrelaterade sjukdomar. I undersökningar uppger fler kvinnor än män att arbetsbelastningen har ökat.
Under inspektionerna ska samtal om flera frågor föras med arbetsgivarna. Finns det föreställningar om att vissa arbetsuppgifter lämpar sig bättre för ena könet? Vilka förutsättningar får män och kvinnor på arbetsplatsen att jobba med samma saker? Finns det omklädningsrum, skyddskläder och verktyg som passar för både män och kvinnor?
Inspektionerna ska genomföras under veckorna 10 och 11. Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, säger i ett pressmeddelande:
– Syftet är att uppmärksamma arbetsgivarna på vad de kan vinna på ett genusperspektiv och hur det kan tillämpas i arbetsmiljöarbetet. Ett genusperspektiv kan handla om att undersöka om kvinnors och mäns förutsättningar för att undvika skador och ohälsa är lika högt prioriterade.
Publicerad: 2013-03-08
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.