Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljöverkets beslut om munskydd granskas

Vad fick Arbetsmiljöverket att backa i frågan om munskydd förra året? Den frågan granskas nu av Coronakommissionen.

Publicerad: 2021-04-21

Arbetsmiljöverket fattade först beslut om att anställda skulle bära både munskydd och visir vid arbete nära covidpatienter. Foto: Colourbox.

Coronakommissionen ska granska hur Arbetsmiljöverket hanterade förra årets tvist kring munskydd i äldreomsorgen. Det uppger SVT Nyheter.

Det var den 7 april förra året som Arbetsmiljöverket fattade beslut om att anställda på äldreboendet Serafen i Stockholm skulle använda både munskydd och plastvisir när de arbetade nära covidpatienter. Beslutet ansågs av många få prejudicerande verkan inom hela äldreomsorgen.

Kort därefter meddelade dock Arbetsmiljöverket tillsammans med andra myndigheter att det inte handlade om något generellt krav, utan att beslutet tog sikte specifikt på Serafen. Det har framkommit att detta utspel föregicks av djup oenighet inom Arbetsmiljöverket. Bland andra myndighetens medicinska expert motsatte sig den nya hållningen.

SVT:s program Uppdrag Granskning visade senare att det var Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som tog initiativ till det myndighetsgemensamma utspelet. Det fanns en oro inom SKR för att beslutet skulle leda till en våg av krav på munskydd. Det har ibland hävdats att bakgrunden till oron var att det vid den här tiden rådde brist på munskydd, men delade meningar råder.

Även beslutet om obligatoriska munskydd på Serafen upphävdes, efter beslut i Förvaltningsrätten som menade att Arbetsmiljöverket inte tillräckligt specificerat i vilka arbetssituationer munskydd skulle användas.

Coronakommissionen vill nu bringa reda i hur det egentligen gick till när Arbetsmiljöverket gjorde sitt utspel. Man vill bland annat veta hur diskussionerna gick på mötet med SKR och hur man agerat i liknande situationer därefter.

Foto: Colourbox.

Publicerad: 2021-04-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!