Arbetstider viktigast för att 50-plussare ska jobba längre
Det viktigaste för att 50-plussare skulle vilja jobba längre än planerat är möjligheten att få bestämma arbetstiderna. Därefter kommer rätt till deltid.
Publicerad: 2009-11-24
Det visar årets Seniorbarometer, som genomförts av Novus Opinion på uppdrag av bemanningsföretaget TNG. Drygt 800 intervjuer med personer i åldrarna 50-65 år har genomförts.
Lägre inkomstskatt efter 65 år påverkar också arbetsviljan positivt, liksom andra uppgifter eller ett helt annat yrke.
Det är framför allt de över 60 som kan tänka sig att jobba efter pensionsåldern – här svarar 40 procent ja, ungefär dubbelt så stor andel som bland 50-åringarna. Det är ekonomin och den egna personligheten som är viktigaste skälen till att vilja arbeta vidare. Bland dem som säger nej är det pensionärslivets lockelser som drar – betydligt färre uppger att oviljan skulle bero på bristande ork.
50-plussarna hade också rankat de företag de gärna skulle vilja jobba för. På första plats kom Fritidsresor, följt av Sveriges Television och förlaget Natur och Kultur.
Sju av tio i undersökningen jobbar idag hel- eller deltid. För dem är jobbet viktigt – 90 procent uppger detta. Detta intresse motsvaras dock inte av en positiv attityd hos arbetsgivarna. Fyra av tio bedömer att arbetsgivare är negativa till äldre och tre av tio har egna erfarenheter av att ha blivit negativt särbehandlad på grund av sin ålder. Det sistnämnda gäller oavsett kön eller utbildningsnivå.
En del av skulden bär medierna, anser de svarande. Fyra av tio anser att de är dåliga på att beskriva hur folk över 50 år har det på arbetsmarknaden.
Hur ska då arbetsgivarna bli mer positiva? Niklas Bragée, vd för TNG, som bl a hyr ut äldre personal tycker det är märkligt att det i Sverige finns så starka åldersfördomar.
– Mycket beror på mediabilden, äldre beskrivs inte positivt.
Detta instämde bl a Amelia Adamo, chefredaktör för M-magasin, i som deltog i en efterföljande debatt.
-60-åringar beskrivs som problematiska, som om vi knappt orkade över gatan.
Och Kerstin Brunnberg, Statens Kulturråd, fd vd Sveriges Radio, hade förgäves sökt bilder på äldre kvinnor i positiva sammanhang när hon gått igenom dagstidningar.
Publicerad: 2009-11-24
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.