Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Årets dominerande värdering är – kostnadsjakt!

Kostnadsjakt är det som mest präglar arbetsplatser i Sverige, men egentligen borde det vara de anställdas hälsa.

Publicerad: 2013-05-23

Det framgår av den s k Sverigestudien, som är ett initiativ från bl a Skanska och Sveriges Kommuner och Landsting. Den mäter årligen kultur och värderingar i Sverige i enkätform. Undersökningen redovisas för femte året i rad och har besvarats av cirka 2 000 personer. De har bland annat fått beskriva vilka egenskaper som bäst beskriver deras arbetsplats. Men också vad de önskar skulle prägla jobbet.

Årets resultat visar att kostnadsjakt numera är den värdering som allra flest anser präglar arbetsplatsen. Tre av tio använder det ordet för att beskriva jobbet.

Bara 19 procent anser att det är de anställdas hälsa som utmärker arbetet. Däremot använder mer än hälften, 53 procent, de orden för att beskriva vad som är mest önskvärt för att kunna prestera optimalt. Det gör att hälsan är det område där gapet mellan önskat och nuvarande läge är som störst.

Anställdas hälsa i fokus efterfrågas mest av personal i offentlig sektor. Men det förekommer inte alls när de offentliganställda ska ange nuvarande kultur på arbetsplatsen.

Bland de värderingar som i år bedömts som vanligast på jobbet följer efter kostnadsjakten: lagarbete, ansvar, resultatinriktat och – förvirring.

De värderingarna vi önskar borde prägla arbetet är efter anställdas hälsa: humor/glädje, lagarbete, erkännande av anställda och ansvar.

Det ord som skiljer oss från andra länder, där likande studier gjorts, är förvirring.

Kundtillfredsställelse finns på topp tio för önskade värderingar utom i Sverige, där det hamnar på plats 47.

Publicerad: 2013-05-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!