Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Åtal kan komma för mordet i häktet

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot säkerheten vid häktet i Flemingsberg i Huddinge. Granskningen efter mordet på en 24-årig kriminalvårdare i oktober visar på flera brister i arbetsmiljön.

Publicerad: 2011-12-06

Arbetsmiljöverket kritiserar säkerheten på flera områden. Det gäller utbildning, riskanalyser m m, som arbetsgivaren måste förbättra.

Kriminalvården måste se över vilka risker det finns för att personalen utsätts för våld och informera de anställda om hur farliga de intagna är. Personalen måste ha ordentliga kunskaper för att förebygga hot och våld.

– Det som vi har reagerat på är att det har förekommit ensamarbete med en person som uppenbarligen var väldigt farlig, säger Håkan Edén, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, till TT.

Kriminalvården har nu till mitten av januari på sig att yttra sig över Arbetsmiljöverkets kritik.

•Arbetsmiljöverket har ännu inte bestämt om det kan bli aktuellt med en åtalsanmälan mot Kriminalvården för brott mot arbetsmiljölagen.

•En förundersökning om arbetsmiljöbrott, vållande till annans död, har inletts och väntas bli klar tidigast i början av nästa år.

Publicerad: 2011-12-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!