Att vara privat på jobbet behöver inte vara negativt
Gränsen mellan jobb och fritid flyter allt mer. Nu ska forskarna undersöka hur mycket vi ägnar oss åt att vara privata på jobbet.
Publicerad: 2010-12-20
En polis skrev händelserapporter på Facebook som de 200 vännerna kunde läsa och där han öppet berättade om vad han tyckte om sina arbetsuppgifter och om sin chef. Nu vill arbetsgivaren, Stockholmspolisen, ge polismannen en varning, skriver Metro.
Det är ett aktuellt exempel på något negativt som kan hända om om gränsen mellan jobb och privatliv blir för flytande.
– Det privata på jobbet kan ha goda effekter. Det är dags att nyansera debatten.
Det säger Patrik Larsson, lektor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet. Tillsammans med kollegan Lars Ivarsson har han fått 3,3 miljoner kronor av FAS, Forskingsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, för att under tre år studera hur mycket vi ägnar oss åt privata saker på jobbet.
– Det finns en stor medial debatt om Facebook och sociala medier. Vår studie omfattar mycket mer. Det är lite forskat om vad vi gör på jobbet som är av privat karaktär. Det som finns är företagsekonomiskt inriktat, till exempel vad kostar Super Bowl i USA i form av sjukskrivningar och förlorad arbetstid för företaget när folk tittar på matchen istället.
Utgångspunkten brukar vara att det privata på jobbet är något negativt, men så behöver det inte vara, enligt forskarna.
– Arbetsgivarna tjänar på att det finns ett andningsutrymme för personalen. Vår grundinställning är att folk vill göra ett bra jobb. Pauser behövs, det är omöjligt att jobba åtta timmar i sträck.
Patrik Larsson konstaterar att gränsen mellan jobb och privatliv blir allt mer flytande i många yrken. Man tar med sig arbetet hem, men kanske också tar med sig privatliv och utför fritidssysslor till jobbet.
– Arbetet styr vad man kan göra. För den som står i kassan på Ica är det en icke-fråga.
När Du&jobbet undersökte saken så visade sig att rätt få gör egna ärenden under arbetsdagen. Enligt Du&jobbets undersökning, som nära 3 000 personer svarade på, så ägnar en majoritet av svenskarna bara en kvar av dagen till privata ärenden.
Karlstadsforskarna ska nu i det treåriga projektet djupintervjua ett antal personer, både arbetsgivare och anställda, i olika yrken. Arbetsvetenskapen i Karlstad har studerat motstånd ur olika aspekter. Det här projektet kan sägas vara ett led i den inriktningen. Arbetsgivare som är för restriktiva med att låta personalen göra privata ärenden kan möta just motstånd i olika former från de anställda.
Publicerad: 2010-12-20
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.