Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Åtta av tio vill trappa ner före pensionen

Publicerad: 2015-06-16

Hälften av befolkningen oroar sig för att de inte kommer att orka jobba fram till pensionen. Det gäller kvinnor i större grad än män. Åtta av tio vill trappa ner de sista åren av arbetslivet.

Enligt en undersökning som fackförbundet Unionen låtit göra säger nära hälften, 48 procent, att de känner sig oroliga för att de inte kommer att orka jobba till de går i pension. En större andel kvinnor och personer i åldrarna 30-49 år (52%) oroar sig för detta.

De allra flesta, 82 procent, säger att de gärna skulle vilja trappa ner de sista åren av arbetslivet innan de går i pension. I åldersgruppen 30-49 år är det hela 88 procent.

Kvinnor och personer i åldern 30-49 år är också mer oroliga rent ekonomiskt för att gå i pension. I hela befolkningen är det två av tre som är oroliga för ekonomin. Bland kvinnor är det 74 procent och för dem i åldern 30-49 år är det 73 procent.

Drygt hälften av allmänheten i åldrarna 18-64 år vill gå i pension före 65 års ålder. Men bara en av fem tror att de kommer att kunna göra det.

Bland de yngre, i åldern 18-29 år, tror 21 procent att de kommer att gå i pension vid 71 års åldern. (Jämfört med 10 procent av samtliga). Men det är bara 3 procent i den yngre åldersgruppen som vill pensioneras sig vid 71 år.

Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg säger i en kommentar att dagens arbetsliv kräver mer flexibla lösningar i slutet av arbetslivet, både genom extra pensionsavsättningar och möjligheten att gå ned i tid

Publicerad: 2015-06-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!