Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Även lågt buller ger tinnitus

Gränsvärdet för buller i arbetslivet bör sänkas. Det föreslår forskare i en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2013-05-07

Även måttliga exponeringar för buller kan orsaka tinnitus och andra hörselskador. Det framgår av en ny sammanställning av forskningen på området, som gjorts på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Därför rekommenderar forskarna att nuvarande gränsvärdet för buller på arbetsplatser på 85 decibel under en arbetsdag på åtta timmar sänks till 80 decibel.

Buller är ett av de vanligaste problemen i arbetsmiljön för många yrkesgrupper inom industrin, skolan och vården. Bullerskadorna utgör tio procent av det totala antalet anmälda arbetssjukdomar.

Buller kan ge tillfälliga hörselnedsättningar eller bestående hörselskador. Idag uppger 10–20 procent av befolkningen att de ofta eller alltid lider av tinnitus, som kan orsakas av buller.

Enligt kunskapssammanställningen från Arbetsmiljöverket innebär bullerstörningar inom skolan, på kontor och i
sjukvården sämre arbetseffektivitet och därmed kostnader. Buller i skolan leder också till sämre kunskaper, framför allt läsförmågan försämras.

Publicerad: 2013-05-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!