Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Barn gör mammor sjuka, men inte pappor

Män och kvinnor är borta från jobbet ungefär lika mycket – fram till de får barn. Sedan har mamman dubbelt så många sjukdagar.

Publicerad: 2011-02-04

Nyhet_110204

Det framgår av en ny rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

Studien visar att det är stora skillnader mellan kvinnors och mäns sjukfrånvaro, men först efter barnens födelse. Skillnaden finns kvar upp till 15 år efter första barnet.

Sedan 1980-talet har kvinnor varit mer sjukskrivna än männen. Och gapet har ökat hela tiden fram till de allra senaste åren.

Enligt den nya studien hänger ökningen ihop med att framför allt småbarnsmammorna jobbar mer. 1980 jobbade 30 procent av kvinnorna heltid, mot 50 procent 2007.

Enligt Per Johansson, en av författarna till rapporten, kan förklaringen till skillnaden vara att förvärvsarbetet i kombination med att kvinnor tar större ansvar för barn och familj frestar på kvinnorna.

Däremot har dålig arbetsmiljö ingen betydelse för skillnaderna i sjukfrånvaron. Kvinnor har högre frånvaro i alla branscher, visar rapporten.

Publicerad: 2011-02-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!