Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Barnarbete bakom VM-bollen

En ny rapport visar att tillverkningen av fotbollar sker under svåra villkor. Barnarbete förekommer i de asiatiska fotbollsfabrikerna

Publicerad: 2010-06-22

Nyhet-100622

Den pågående VM-turneringen i Sydafrika innebär goda affärsmöjligheter för fotbollstillverkarna. Vid fotbolls-VM 2006 ökade Adidas sin omsättningen med 800 miljoner dollar, enligt en ny rapport från organisationen International Labor Rights Forum (ILRF). Men tillverkningen i de asiatiska fabrikerna sker fortfarande under orimliga arbetsförhållanden.

ILRF har undersökt arbetsförhållandena i fotbollsfabrikerna i Pakistan, Kina, Indien och Thailand – de ledande länderna i tillverkningen av fotbollar.

Rapporten visar att missförhållandena kvarstår:

•I en kinesisk fabrik arbetade personalen upp till 21 timmar om dygnet under högsäsong, utan en enda ledig dag på en hel månad.
•I Pakistan sade hälften av de anställda att de tjänade mindre än den lagstadgade minimilönen.
•I tre fabriker i Pakistan förekom barnarbete.
•I en del indiska fabriker fanns varken rent dricksvatten eller tillgång till toalett

ILRF riktar kritik både mot Fifa och de stora kända tillverkarna av fotbollar, som Adidas och Nike. För 13 år sedan träffades en överenskommelse som hade som mål att få ett slut på barnarbete och andra olagliga arbetsvillkor i fabrikerna. ILRF konstaterar att litet har skett sedan dess.

Läs rapporten här.

Publicerad: 2010-06-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!