Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Barnarbete hos Coops leverantörer

Många av de fabriker i Asien som Coop i Sverige köper in varor från har allvarliga brister i arbetsmiljön. Barnarbete och låsta brandutgångar är sådant som förekommer.

Publicerad: 2010-08-06

Coop har med hjälp av det egna inköpsbolaget Intercoop kontrollerat drygt 500 fabriker i Sydostasien. Resultatet är att många leverantörer inte lever upp till Coops krav om goda arbetsvillkor och socialt ansvar.

Nio av tio fabriker fick anmärkningar. På ett 40-tal fabriker upptäcktes allvariga missförhållanden, exempelvis barnarbete och låsta brandutgångar. Coop i Sverige hade köpt varor från 13 av dessa, bl a skor och julpynt. Enligt Coop finns det inte kvar några varor i de svenska butikerna från fabrikerna med dålig arbetsmiljö.

De asiatiska fabrikerna får tre till sex månader på sig att åtgärda bristerna. Om inga förbättringar görs så bryts samarbetet med leverantören, uppger Coop.

Publicerad: 2010-08-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!