Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bättre arbetsmiljö krävs för längre arbetsliv

Bättre utbildade skyddsombud och ökade resurser till Arbetsmiljöverket. Det är ett par åtgärder som krävs för att vi ska orka arbeta längre.

Publicerad: 2013-04-10

Det menar den statliga pensionsåldersutredningen, som lade fram sitt slutbetänkande idag, efter två års utredande.

Uppdraget var att analysera de åldersgränserna för pension samt de hinder och möjligheter som finns för ett längre arbetsliv, mot bakgrund av att livslängden ökar och att de äldre är friskare.

Utredningen menar att bättre arbetsvillkor är en förutsättning för att vi ska orka arbeta längre upp i åldrarna. Därför föreslår utredningen en rad åtgärder som ska förbättra arbetsmiljön.

– Många har svårt att jobba längre på grund av slitsamma jobb och dålig arbetsmiljö, säger utredaren Ingemar Eriksson.

Arbetsmiljöverket ska få förstärkta resurser för inspektion och tillsyn, men även för information och att sprida kunskap om äldre i arbetslivet.

•Grundläggande arbetsmiljökunskap ska ingå i vissa högskoleutbildningar.

•Utredningen konstaterar att skyddsombuden har en viktig roll för arbetsmiljön. Men flera undersökningar visar att många inte får tillräcklig utbildning för att kunna fullfölja sitt uppdrag. Minskad facklig anslutning och engagemang bland medlemmarna försvagar skyddsombudens funktion, enligt utredningen, som därför vill förbättra utbildningen för skyddsombud, med inriktning på belastningsskador.

•En ny funktion införs för forskning om samband mellan arbetsmiljö, hälsa och arbetsförmåga samt utvärdering av arbetsmiljöpolitiken.

Arbetsmiljöförslagen beräknas kosta cirka 200 miljoner kronor per år med början 2015. Men utredaren Ingemar Eriksson menar att det får staten igen på sikt i skatteintäkter när folk börjar jobba längre.

Åtta av tio svenskar går fortfarande i pension vid 65 år eller tidigare, trots att det inte finns någon faktisk pensionsålder längre. Utredningen föreslår en så kallad riktålder för pension som ska följa utvecklingen av medellivslängden. Det innebär – om prognoserna håller – att pensionsåldern höjs till 66 år 2019 och 67 år 2022.

Riktåldern ska vara vägledande för andra pensionsgränser, t ex åldern för garantipension och för uttag av tjänstepension.
Utredningen presenterar totalt ett 50-tal förslag för att öka pensionsåldern, bland annat att den förstärkta lagen om åldersdiskriminering ska utredas om hur den fungerar.

Gränsen i anställningsskyddet – när arbetsgivare utan särskild motivering kan säga upp en medarbetare höjs från 67 år till 69 år 2016.

Publicerad: 2013-04-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!