Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bättre få nytt jobb än vara kvar i osäkerhet

Uppsägningar på en arbetsplats kan främst påverka dem som blir kvar. De som förlorar jobbet men hittar ett nytt mår bättre.

Publicerad: 2013-04-16

Nu finns nya rön som visar hur lågkonjunktur och finanskrascher påverkar arbetsplatser. Den här gången handlar det om bankkraschen på Island hösten 2008, där antalet bankanställda minskade med 30 procent på ett och ett halvt år.

Nyhetsbrevet Arbeidsliv i Norden skriver om en undersökning av doktoranden Ásta Snorradóttir, där hon studerat bankpersonalens hälsa. Hennes studier visar att de tjänstemän som har varit med om uppsägningar men själva behållit sina jobb mår sämre än de som blev uppsagda och har hittat ett nytt jobb. De känner sig ängsliga och lider av sömnsvårigheter och depression, enligt forskningen.

Sämst mår kvinnliga bankanställda som har direktkontakt med kunderna. De är ofta lågutbildade och fortsatt oroliga för att förlora sina jobb.

Enligt den isländska motsvarigheten till svenska Finansförbundet har antalet bankanställda som vistats på en hälsoklinik fördubblats från 2008 till 2012. Antalet förbundsmedlemmar som har fått psykiatrisk behandling har ökat med hälften under samma period.

Antalet bankanställda har minskat medan arbetsuppgifterna har ökat kraftigt. Det förorsakar extra stress för de som blir kvar när kollegorna lämnar arbetsplatsen, enligt förbundet.

Publicerad: 2013-04-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!