Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bättre för hälsan att träna än vara ledig

Träning på arbetstid leder till ökad produktivitet. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Publicerad: 2011-08-31

Forskarna, Ulrica von Thiele Schwarz och Henna Hasson, bygger resultaten på en undersökning av arbetsplatser inom tandvården.

En grupp fick använda 2, 5 timmar av sin arbetstid under en vecka till obligatorisk, fysisk träning, en annan fick den minskade arbetstiden men utan att behöva träna och en tredje jämförelsegrupp hade kvar den normala 40-timmarsveckan.

Det visade sig att produktiviteten, mätt som antalet behandlade patienter, ökade bland alla grupper under det år försöket pågick. Men de som tränade på arbetstid hade också markanta förbättringar i det som kallas, självskattad produktivitet: de tyckte att de hade ökad arbetsförmåga och lägre sjukfrånvaro.

Enligt forskarna kan den ökade produktiviteten dels bero på att man åstadkommer mer de timmar man är på arbetet, kanske på grund av bättre ork, dels på att mindre arbetstid går åt till sjukfrånvaro.

Studien har publicerats i augustinumret av den vetenskapliga tidskriften Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Publicerad: 2011-08-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!