Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bättre utbildade chefer överst på önskelistan

Arbetsgivarna får underkänt av de regionala skyddsombuden, enligt en enkät som Du&jobbet gjort i samarbete med 17 fackförbund.

Publicerad: 2012-08-16

Varannan arbetsgivare vet inte hur arbetsmiljöarbetet ska bedrivas. Samtidigt är ledningens kunskaper avgörande. Bättre utbildade chefer ses som viktigast för att förbättra arbetsmiljön.

Det framgår av en enkät med cirka 200 av landets regionala skyddsombud som Du&jobbet redovisar i det nya numret.

– Det finns gott om utbildningar som erbjuds, det saknas inte möjlighet att skaffa sig kompetens, men en del chefer har trots det inte en aning om arbetsmiljöarbete, säger Alaettin Aycicek, regionalt skyddsombud och ombudsman för Hotell- och restaurangfacket (på bilden).

Regionala skyddsombud tillhör dem som vet mest om hur mindre arbetsplatser fungerar. De ska stötta arbetsmiljöarbetet om ett lokalt ombud vill det eller om ombud saknas. Ifjol besökte landets cirka 1 700 regionala skyddsombud omkring 54 000 arbetsplatser.

Vilka är då de vanligaste problemen de möter? Enkäten med de regionala skyddsombuden som Du&jobbet genomfört visar att stress toppar listan, följt av obefintligt systematiskt arbetsmiljöarbete trots lagkrav och problematiskt ledarskap.

•Läs mer i Du&jobbet nr 6!

Publicerad: 2012-08-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!