Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bedömningar stressar anställda på callcenter

Nio av tio anställda på callcenterföretag mäts på olika sätt av arbetsgivaren. Var fjärde stressas av mätningarna. Det framgår av en ny undersökning.

Att callcenterpersonals prestationer mäts är mycket vanligt. Enligt en undersökning från Unionen så säger nio av tio anställda som har kundkontakter på callcenter att de mäts och bedöms.
Det som mäts är bl a svarstid, kundnöjdhet, samtalstid- och kvalitet.
Unionen konstaterar att prestationsmätningarna påverkar personalens arbetsmiljö. De kan leda till att de anställda känner sig övervakade, kontrollerade, stressade och nervösa.

Publicerad: 2009-11-03

Omkring 30 000 personer arbetar i callcenterföretag, som är en starkt växande bransch.
Enligt rapporten har branschen många unga anställda och för många är callcenterjobbet det första riktiga arbetet. Branschen är kvinnodominerad. Och de enklare tjänsterna utförs i regel av kvinnor, vilket innebär sämre arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter
Mycket av arbetsvillkoren kännetecknas av höga krav och låg kontroll, vilket är starkt stressframkallande. Arbetsmiljön vid svenska callcenter varierar kraftigt med exempel på både bra och extremt dålig arbetsmiljö, enligt rapporten.

Arbetsmiljöproblemen är till stor del en ledarutbildningsfråga. Branschen har många unga chefer, som har stora kunskapsbrister bl a i arbetsmiljö och arbetsrätt.
Unionen vill utveckla callcenterbranschen, bl a genom bra arbetsmiljö med konkreta hjälpmedel och mätningar som stödjer och inte sorterar bort.

Publicerad: 2009-11-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!