Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bekämpa bullret så fungerar öppet kontor

Det går att få en bra arbetsmiljö i öppna kontorslandskap – under förutsättning att arbetsgivaren tar hänsyn till personalens önskemål.

Publicerad: 2012-03-22

Det visar ett aktuellt exempel från Soneras kundservicecenter i Vasa, Finland. Det var ett kontor där personalen klagade på buller och att det var dragigt och trångt. Sjukfrånvaron låg också över genomsnittet.

När arbetsplatsen skulle byggas om satsade man på att minska bullret, med hjälp av ett ljuddämpande tak och en ny typ av ljuddämpande skärmväggar. Kontoret fick ny inredning, nya pausutrymmen m m. Under hela planeringen var personalen med – en viktig förutsättning för att projektet skulle bli en framgång, enligt Valterri Honigsto, senior forskare och docent vid Arbetshälsoinstitutet.

Och en framgång verkar det ha blivit. Åtminstone att döma av den enkät som gjordes bland de anställda före och efter ombyggnaden.

•Andelen som var missnöjd med arbetsmiljön minskade från 35 procent till 3 procent, medan andelen nöjda steg från 30 procent till 90 procent.

•Bullret minskade, efter ombyggnaden uppmättes störande bakgrundstal på mindre än hälften av motsvarande område före ombyggnaden. Det innebar att de anställda lättare kunde koncentrera sig på sitt arbete.

Publicerad: 2012-03-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!