Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Belastningsskador hos var tredje i industrin

Publicerad: 2014-04-15

Två av tre anställda inom industrin har någon form av besvär av sitt arbete. Nästan var tredje har drabbats av belastningssjukdomar. Kvinnorna är mest utsatta.

Det framgår av en undersökning om industrins arbetsmiljö som IF Metall presenterar.

Enligt undersökningen säger två av tre Metall-medlemmar att de fått någon form av besvär av sitt arbete. Bland kvinnorna är det 70 procent. Vanligaste problemen är belastningssjukdomar, hörselskador och kläm-/ skärskador.

Belastningssjukdomar är något som nästan var tredje drabbats av, bland kvinnor är det drygt fyra av tio och bland anställda är i tvätterier är det nästan hälften, eller 46 procent.

– På tvätterierna roterar många och gör olika arbetsmoment, men det hjälper oftast inte när allt arbete görs på likartat sätt med lyfta armar. Orsakerna till de ensidiga arbetena måste vi komma till rätta med, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

För tio år sedan gjordes en liknande undersökning och andelen som uppger att de drabbats av belastningssjukdomar har nästan fördubblats sedan den förra enkäten.

IF Metall satsar nu på att få fler skyddsombud och regionala skyddsombud på arbetsplatserna, med speciellt fokus på kvinnornas situation. I första hand kvinnor inom tvättindustrin. Enligt förbundet handlar det om industrins framtid. En industri som bygger på utarmade arbeten kommer få både lönsamhetsproblem och rekryteringsproblem, menar Anders Ferbe.

Undersökningen är gjord av SCB på uppdrag av IF Metall och består av frågor till 6 000 av förbundets medlemmar, som knappt hälften besvarat

Publicerad: 2014-04-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!