Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bemanningsbranschen granskas

Antalet arbetsskador ökar bland bemanningsanställda. Därför satsar Arbetsmiljöverket på en omfattande granskning av branschen.

Publicerad: 2011-10-07

Allt fler arbetar i bemanningsföretag. Samtidigt ökar antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Branschen har fler anmälda arbetsolyckor i förhållande till sin storlek än den övriga arbetsmarknaden. Unga drabbas hårdast. Nära 60 procent av de skadade är under 35 år, jämfört med 30 procent för övriga branscher.

Arbetsmiljöverkets inspektörer ska nu under två år besöka 1 400 företag.

– Syftet är att skapa en god och trygg arbetsmiljö för de anställda inom bemanningsbranschen som på sikt leder till minskade skador, kommenterar Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Det finns en risk att arbetsmiljöfrågorna i sektorn faller mellan stolarna. Både kundföretagen som hyr in arbetskraft och bemanningsföretag som hyr ut har nämligen ett arbetsmiljöansvar för arbetstagaren. En inhyrd anställds osäkra anställningssituation kan leda till att man drar sig för att påpeka arbetsmiljöproblem, enligt Arbetsmiljöverket, som därför ska granska både in- och uthyrningsföretagen.

•Lyssna på Mikael Sjöberg i seminarium om bemanningsbranschen på WorkingLife den 13 oktober.

Publicerad: 2011-10-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!