Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Beslut: Gravida ska inte arbeta med coronasmittade

I ett vägledande beslut från Arbetsmiljöverket införs ett förbud för gravid vårdpersonal att arbeta med patienter som kan vara sjuka i covid-19.

Publicerad: 2020-11-26

Inget arbete med coronasmittade här.

Arbetsmiljöverket har beslutat att gravida i Region Värmland inte får arbeta med patienter som är konstaterat eller misstänkt coronasmittade. Beslutet blir vägledande för alla vårdarbetsgivare.

Det är Vårdförbundet i Värmland som drivit ärendet. Tidigare i år lade huvudskyddsombudet ett skyddsstopp för tre gravida röntgensjuksköterskor och krävde att de skulle slippa patientnära arbete. Arbetsmiljöverket hävde stoppet med motiveringen att de fått utbildning i hur skyddsutrustning skulle användas. Senare kom alla gravida i regionen dock att erbjudas omplacering till säkrare arbeten.

Det var dock upp till den enskilde chefen att bedöma risken, och Vårdförbundet krävde att Arbetsmiljöverket skulle lägga ett generellt förbud.

Arbetsmiljöverket går nu efter en inspektion på Vårdförbundets linje. Man har konstaterat att det råder stor oro bland gravida arbetstagare, att riskbedömningar inte alltid gjorts och att chefer fattat olika beslut.

Kunskapsläget om hur en covid-19-infektion kan drabba gravida och foster är fortfarande osäker, konstaterar Arbetsmiljöverket. Det finns studier som tyder på risker för bl a för tidig förlossning och tillväxthämning hos fostret. Även om sambanden inte är helt klarlagda, bör försiktighetsprincipen gälla, menar Verket.

//JONAS FOGELQVIST

Publicerad: 2020-11-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!