Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bilbärgare blir påkörda i trafiken

Bilbärgarna är en utsatt grupp i trafiken. Ett trafiksäkerhetsprojekt ska ta fram nya regler och skyddsåtgärder för att minska riskerna.

Publicerad: 2010-04-12

Årets vinter har varit kall, lång och snörik. Det har inneburit extra mycket jobb för bilbärgarna. Assistanskåren har aldrig tidigare haft så många uppdrag som i januari och februari. Det innebär också ökade risker för den oskyddade bärgningspersonalen, när de ska rädda utsatta bilister. Flera tillbud har inträffat bland personalen och även dödsfall.
Att vara bärgare blir allt tuffare, säger Ronny Andersson, utbildare och bärgare i Göteborg, i ett pressmeddelande Trafiken blir allt aggressivare och vägkulturen allt mer hänsynslös.
Bärgningsbilarna är idag ofta utrustade med en ljusramp som kan höjas för att de blinkande ljusen ska synas bättre på långt håll. Men det hjälper inte, enligt Assistancekåren. Bilisterna respekterar inte bärgarna.

I projektet ”Säker bärgning” har ett antal aktörer samlats för att analysera bärgarnas situation. I gruppen ingår Vägverket, Räddningsverket, Polisen, Arbetsmiljöverket, Assistancekåren och representanter från övriga bärgningsorganisationer i Sverige. Syftet är att utarbeta regler och skyddsåtgärder för att bärgningspersonalen ska få en säkrare arbetsplats.

Assistancekåren består av 139 bärgningsföretag från Kiruna till Ystad med över 400 bärgningsfordon.

Publicerad: 2010-04-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!