Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Blandade grupper förlänger arbetslivet


Äldre anställda som närmar sig pension fortsätter arbeta i högre grad om de jobbar med yngre människor.

Publicerad: 2013-04-18

Många har svårt att jobba länge på grund av slitsamma jobb och dålig arbetsmiljö. Det konstaterade nyligen den statliga pensionsåldersutredningen.

Nu har forskare undersökt vad som kan förlänga yrkeslivet för äldre anställda. Det de konstaterar är att arbete i grupper med blandade åldrar har en positiv effekt. Diverse andra riktade åtgärder för äldre har ingen betydelse för deras vilja att jobba vidare. Det gäller sådant som att anpassa arbetsplatsen eller minska prestationskraven. En åtgärd som att erbjuda deltidsarbete minskar t o m de äldres vilja att fortsätta arbeta.

Studien är gjord av tyska forskare vid Centre for European Economic Research (ZEW) i Mannheim.

Den bygger på en undersökning bland drygt 1 000 tyska företag, som hade anställda i åldern 40 till 65 år. Omkring hälften hade åtminstone någon åtgärd riktar till den äldre arbetskraften. Vanligast var att erbjuda någon form av deltidsarbete, annat var sådant som minskade krav på produktion eller att anpassa arbetsplatsen, t ex med hörselutrustning.

18 procent av företagen satsade medvetet på arbetsgrupper med blandad ålderssammansättning, där de äldre kunde dela med sig av sin erfarenhet. Och det var dessa företag som lyckades bäst. Det var den enda åtgärd som ledde till att de äldre var anställda längre tid på sin arbetsplats.

 

Publicerad: 2013-04-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!