Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bli effektiv med en blomma!

Publicerad: 2011-04-27

Plantor inomhus ökar inte bara trivseln utan också prestationerna. Det visar en norsk studie som genomförts av Universitetet för miljö- och biovetenskap i Ås.

En grupp studenter placerades i kontorsrum tillsammans med bl a regnskogplantan silverkalla, den höga golvväxten paraplyaralia och på fönsterbrädan violetta orkidéer. En kontrollgrupp fick sitta i ett rum utan växter.

Båda grupperna fick lösa uppgifter på en PC, bland annat läsa korrektur och memorera ord.

-Studenterna som löste uppgifter omgivna av växter presterade bättre och bättre, säger forskaren Ruth Kjersti Raanaas till Arbeidsmiljö. Det fanns ingen skillnad på män och kvinnor.

Kontrollgruppen låg kvar på samma nivå.

Det är viktigt att växterna ser friska ut och att de inte ger allergiska reaktioner, något växterna i försöket inte gör.

Arbeidsmiljö listar lämpliga plantor, bl a gullranka, aspedistra, ampellilja, hortensia, flitiga Lisa, men rekommenderar framför allt orkideer. De blommar i månader och behöver bara vattnas en gång i veckan.

Publicerad: 2011-04-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!