Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bli måttlig motionär – gå 10 000 steg

Varannan anställd sitter still eller motionerar väldigt sparsamt på fritiden.

Publicerad: 2011-04-13

Det framgår av en undersökning av hälsoföretaget Previa, gjord bland 55 000 anställda i hela landet.

49 procent säger att de har en stillasittande fritid eller endast motionerar lätt och 9 procent av dessa sitter helt stilla när de är lediga. 42 procent motionerar måttligt och 9 procent säger att de tränar hårt. Fler män än kvinnor, 52 procent respektive 46 procent, har en sitter stilla eller motionerar bara lite grand. Mest aktiva är kvinnor under 35 år.

Previa varnar för hälsoriskerna som stillasittandet innebär, plus att det dessutom innebär att det blir svårt att prestera bra på jobbet.

Med stillasittande fritid menar Previa att man tar enstaka promenader, lätt motion är promenader eller lugn cykling 1-3 timmar per vecka, måttlig motion är rask promenad, jogging, simning 2-3 timmar per vecka och hård träning är lo?pning, skidor, bollsporter mer a?n tre timmar per vecka.

Previa uppmanar nu till mer rörelse genom att anordna en  stegtävling tillsammans med friskvårdsföretaget Tappa.se. Med hjälp av stegräknare uppmuntras 900 000 anställda över hela landet till en mer aktiv livsstil. Målet är att under två månader gå en sträcka som motsvarar avståndet mellan Stockholm och Köpenhamn, vilket i genomsnitt är 10 000 steg per dag och person.

Publicerad: 2011-04-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!