Boden har skyddsronder för omsorgens chefer
SKYDDSROND Efter många år av problem med chefernas arbetsmiljö har Bodens kommun börjat med särskilda skyddsronder för cheferna. Ett kliv i rätt riktning anser huvudskyddsombudet Marianne Ericsson Westin.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-10-01
Drygt 40 till 45 medarbetare per chef, många timmar övertid och system som inte fungerar. Så ser arbetsmiljön ut för många av cheferna i Bodens kommun enligt huvudskyddsombudet och socialpsykiatrihandläggaren Marianne Ericsson Westin.
– Jag ser att människor far illa. Cheferna behöver en helt annan introduktion. De nya som kommer är jätteduktiga men de hade behövt ha mentorer ett par år. De fixar inte att bli inkastade och börja leverera på två dagar. Många slutar eller blir sjuka efter ett halvår och kommer aldrig mer tillbaka till ett chefsjobb. Det är bedrövligt, säger Marianne Ericsson Westin, som förutom rollen som huvudskyddsombud också särskilt företräder cheferna i kommunen som chefsombud genom fackförbundet Vision.
När chefen inte får rätt förutsättningar blir chefens anställda lidande, betonar hon.
I november 2021 ledde situationen för cheferna till att Marianne gjorde en så kallad 6:6a anmälan till Arbetsmiljöverket och begärde åtgärder. Sedan dess har kommunen gjort en del aktiviteter som utbildningar för cheferna men arbetsmängden är enligt Marianne Ericsson Westin lika stor för cheferna. Ärendet pågår fortfarande när Allt om arbetsmiljö skriver denna artikel.
Sedan ett år tillbaka har Bodens kommun börjat med specifika skyddsronder för enhetscheferna inom äldreomsorgen. Tanken är att införa det i alla förvaltningar och på sikt även för verksamhetscheferna. Fyra nivåer chefer finns i kommunen.
Minst en gång i kvartalet träffas verksamhetscheferna och enhetscheferna. Då pratar de bara chefsfrågor.
– Vi pratar inte kompetensförsörjningen och ekonomi utan hur har vi det, vad vi upplever som tyngst, vad känner vi att vi behöver lyfta och ta vidare. Har vi fått nya arbetsuppgifter och har vi fått förutsättningar för dem?
Särskilda skyddsombud för första linjens chefer behövs anser Marianne Ericsson Westin.
– Som mellanchef hamnar du mittemellan och har en otacksam situation. Du jobbar mer med det som andra säger åt dig att göra eller ser till att din personal på golvet har det bra. Cheferna är dåliga på att ta hand om sig själva.
I Boden har cheferna uppskattat att de har ett forum där bara deras frågor tas upp och att det blivit formaliserat berättar Marianne Ericsson Westin.
Cheferna är dåliga på att ta hand om sig själva.
- Marianne Ericsson Westin
-Och arbetsgivaren tycker att det känns bra att vi har hittat detta forum, de känner själva att de tappat den här gruppen. Jag tycker att detta är ett bra första kliv från arbetsgivaren att visa att de faktiskt vill se cheferna och höra om deras arbetsmiljö och att de ska ha det bra.
I dagsläget ligger skyddsområdena verksamhetsvis. I och med skyddsronderna för chefer är tanken att på sikt skapa särskilda skyddsområden för chefer.
– Jag kan se en vinning av att ha större skyddsområden för cheferna för att de ska kunna lära av varandra. Men än har vi inte kommit dit.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.