Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bonus viktigare än träning för låg sjukfrånvaro

Bonus för att hålla sig frisk leder till lägre sjukfrånvaro. Åtminstone om man får tro en underökning från IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering).

Experimentet med närvarobonus genomfördes 2001-2002 på två arbetsplatser i Stockholms kommun. Anställda belönades med en halv dag extra ledigt för varje gång de arbetade en hel månad utan sjukfrånvaro.

Publicerad: 2010-06-11

Forskaren Jonas Lagerström, jämförde sedan deras sjukfrånvaro med en kontrollgrupp som inte fick någon bonus. Det visade sig att sjukskrivningarna nästan halverats i ”bonusgruppen”. Efter att bonusen införts hade de anställda omkring en sjukdag mindre per månad, jämfört med personal som inte fick någon närvarobonus.

Sjukfrånvaron minskade framförallt bland kvinnor och högutbildade. Bland anställda som tidigare haft hög sjukfrånvaro syns endast små effekter av bonusen.

– Det finns grymt många saker som påverkar sjukfrånvaron. Det kan till exempel vara att personalen får en ny chef. Men i det här fallet har jag inte har inte kunnat hitta någon annan faktor som påverkat. Jag är ganska säker på att det är just bonusen som lett minskad sjukfrånvaro, säger Jonas Lagerström, till SKTF-Tidningen.

Publicerad: 2010-06-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!