Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bra arbetsmiljö gör konflikterna mindre

Så många som var tredje anställd har varit indragen i en konflikt på jobbet. För kvinnor gäller det mest med kollegor, för män angående arbetsvillkor. Men är arbetsmiljön bra halveras ohälsan som kan följa, skriver Du&jobbet i det nya numret

Publicerad: 2011-06-01

Ny forskning från Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, som Du&jobbet kan presentera, visar att 33,7 procent varit inblandade i någon form av konflikt. Det var inga större skillnader mellan män och kvinnor, däremot var det mer vanligt att chefer var inblandade, jämfört med övriga anställda.

Många mår dåligt av olösta och pågående motsättningar. Risken var dubbelt så stor för sämre hälsa bland dem som var inblandade i en konflikt jämfört med dem som inte varit om några stridigheter överhuvudtaget.

Ett gott socialt stöd och en god relation och tilltro till cheferna är ett par omständigheter som kan minska konfliktrisken. Forskarnas slutsats är att man kan reducera ohälsan på grund av konflikter med hälften om arbetsmiljön är bra.

– Förändringar på arbetsplatsen har större effekt än att förändra den enskilde individen, säger Gabriel Oxenstierna, docent i psykologi, som lett studien.

Läs hela artikeln, i nr 5 av Du&jobbet!

Publicerad: 2011-06-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!