Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bra jobb hjälper mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljön är en avgörande faktor bakom hur vi mår psykiskt.

Publicerad: 2013-04-05

Det framgår av en undersökning från bemanningsföretaget Wise Group, som bygger på frågor som 2 500 svenskar i åldern 18-74 år besvarat.

Enligt undersökningen är det 20 procent som upplever psykisk ohälsa. Det är vanligare bland arbetslösa (38 procent) än bland dem som arbetar (17 procent).

För anställda med psykisk ohälsa är det olika arbetsmiljöfaktorer som är avgörande för att må bättre. Allra viktigast är respekt från chefen, följt av: att känna stolthet över företaget de jobbar på, att ha kul på arbetet, ha utvecklingsmöjligheter och att arbetet är meningsfullt. Först på sjätte plats kommer en faktor utanför arbetet: ett stressfritt privatliv.

•Psykiska diagnoser är nu den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Det visar uppgifter som nyligen redovisades av Försäkringskassan.

Publicerad: 2013-04-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!