Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Branscher med många unga inspekteras

RISK Unga skadas, får sömnproblem och sextrakasseras på jobbet. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Under 2024 inspekteras arbetsplatser inom branscher där många unga arbetar.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-06-05

Branscher som ska inspekteras är bland andra hotell och resturang. Foto: Adobe Stock

Branscher där det är vanligt att arbetstagare mellan 18 till 24 år arbetar inspekteras av Arbetsmiljöverket under hela året 2024.

Särskilt under sommaren är det många ungdomar som får sitt första jobb och sin första kontakt med arbetslivet. Många riskerar också att utsättas för en dålig arbetsmiljö. Det visar Arbetsmiljöverkets nya rapport ”Fokus på ungas arbetsmiljö”, som samlar statistik om arbetsmiljön för unga i åldern 20 till 24 år.

I rapporten framkommer att mer än var tredje ung kvinna i åldern 20 till 24 år under den senaste tolvmånadersperioden utsatts för sexuella trakasserier från en chef, kollega eller annan person på arbetsplatsen.

Nästan hälften av de sysselsatta i åldern 20 till 24 år, både män och kvinnor, förväntas vara tillgängliga över telefon på sin fritid. Personer som förväntas vara tillgängliga utanför arbetstid uppger i sin tur oftare än andra att de lider av sömnproblem, skriver Arbetsmiljöverket.

Unga löper också större risk än övriga att skada sig på jobbet, enligt rapporten. Flest anmälningar om arbetsolyckor med sjukfrånvaro gäller unga män.

En orsak till att unga drabbas av skador på jobbet kan vara att de ofta saknar utbildning och erfarenhet, skriver Arbetsmiljöverket i rapportens slutsatser. Det kan också bero på att ungdomarna inte heller vågar säga till chefen om något är fel och att de ofta inte känner till sina rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter.

Tidigare inspektioner i branscher där många unga jobbar visar att arbetsplatser ofta saknar rutiner för att undersöka och åtgärda risker i arbetsmiljön skriver Arbetsmiljöverket. Då blir det också svårt att ge en bra introduktion.

− Alla unga behöver få en säker start i arbetslivet, och vi vet att många olyckor kan förebyggas genom en bra introduktion. Det är särskilt viktigt på sommaren när många ungdomar kommer ut på sina första jobb, säger Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning i ett pressmeddelande.

Branscher som inspekteras är hotell, restaurang, detalj- och partihandel och fastighetsskötsel.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-06-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!