Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Brittiska yogalärare bildar fackförening

Låga löner och inga rättigheter är vardag för yogalärare i Storbritannien.

Publicerad: 2021-02-22

Yogalärarna har anslutit sig till ett fack för personer med osäkra anställningar. Foto: Katie Bush/Unsplash.

En grupp brittiska yogalärare har nu bildat en egen sektion i fackförbundet Independent Workers Union of Great Britain (IWGB). Lärarna vill bland annat arbeta för löner de kan leva på, sjukpenning, övertidsersättning och rätt till semester.

En enkät bland medlemmarna visar att bara 4 procent av yogalärarna är anställda med grundläggande rättigheter. Undersökningen berättar även om stora problem med mobbning, trakasserier och diskriminering.

Det finns, menar det nya facket, en kultur inom yogavärlden där det förväntas att lärarna jobbar för låga löner och att de accepterar mycket övertid utan att kräva kompensation. Att kräva ersättning anses ”ej yoga-mässigt”

Simran Uppal, sekreterare för IWGB:s yogasektion, säger i ett uttalande på hemsidan att den globala yogaindustrin är en mångmiljardbusiness som bygger sina vinster på yogalärarnas lågbetalda arbete. ”Vi är inte munkar som skyddas av ett ashram eller av välbärgade kändisar. Vi måste precis som alla andra överleva på vårt arbete”.

IWGB är ett nytt och oberoende fackförbund, bildat 2012. Man organiserar främst personer med osäkra och tillfälliga anställningar, inte minst inom så kallade gig-företag.

Det är okänt hur många yogalärare det finns i Sverige. Hemsidan Yoga World ger dock följande råd till hugade instruktörer:

Foto: Katie Bush/Unsplash.

Publicerad: 2021-02-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!