Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Bullriga kontor ger sämre prestation

Den som arbetar i kontorslandskap presterar sämre och blir tröttare. Det är bakgrundsljudet som stör.

Publicerad: 2012-11-27

Det framgår av ny forskning från Högskolan i Gävle. Doktoranden Helena Jahncke visar i sin avhandling att normala ljudnivåer och bakgrundsprat i kontorslandskap leder till sämre prestationer, framför allt när arbetsuppgifterna kräver koncentration. Det är sådant som att söka information, repetera och memorera uppgifter som påverkas mest av bakgrundsljud, enligt avhandlingen.

– Vi har sett att prestationen försämras två till tio procent om det går att uppfatta vad kollegor i bakgrunden säger jämfört med om talet inte går att urskilja, säger Helena Jahncke.

Sämre prestationer i kontorslandskap innebär också att arbetsgivaren förlorar pengar. En prestationsminskning med enbart två procent innebär att ett företag med 110 anställda, med en månadslön på i snitt 25 500 kronor, skulle förlora cirka 1 miljon kronor om året, enligt avhandlingen.

Till detta ska läggas kostnader för sämre hälsa och sjukfrånvaro om personalen tröttas ut till följd av bakgrundsljudet i kontorslandskapet.

Läs mer om buller i nästa nummer av Du&jobbet, artikeln ”Tyst buller gör oss dumma”.

Publicerad: 2012-11-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!