Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Byggelevers arbetsmiljö granskas

Alltför många unga byggnadsarbetare skadas på jobbet. Det menar Arbetsmiljöverket som i höst ska genomföra en riksomfattande tillsyn av byggprogrammet på gymnasiet.

Publicerad: 2011-07-08

2 825 byggnadsarbetare mellan 16 och 24 år skadades i olyckor på jobbet under tidsperioden 2005-2010. 116 ungdomar skadades under utbildningen.

Under våren inspekterade Arbetsmiljöverket 49 gymnasieskolor i Västra Götalands och Hallands län. Bara fyra av dessa skolor hade ett fungerande arbetsmiljöarbete. Kenneth Bäckström, arbetsmiljöinspektör i Göteborg, säger till LO-tidningen att det har funnits problem på byggprogrammet i många år. Han menar att problemen bottnar i att varken yrkeslärare, skolledning eller skolansvariga i kommunerna har någon arbetsmiljöutbildning.

Inspektionerna i Västsverige ledde till 50 tillsynsmeddelanden med krav och 46 inspektionsmeddelanden med krav samt ett omedelbart förbud. Arbetsmiljöverket hoppas att höstens riksomfattande kampanj ska bidra till en ökad medvetenhet om arbetsmiljön hos nästa generation av byggnadsarbetare.

Publicerad: 2011-07-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!