Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Byggnads kräver insatser mot farlig miljö

Varannan byggnadsarbetare är rädd för att gå till jobbet. Var tredje har blivit sjukskriven som följd av en olycka på jobbet. Nu ställer fackförbundet Byggnads krav på bättre arbetsmiljö i avtalsrörelsen.

Publicerad: 2011-11-07

Byggnads har låtit Novus Opinion göra en undersökning bland förbundets medlemmar, som visar på att många drabbats av en dålig arbetsmiljö på sina arbetsplatser och riskerar sjukskrivning, olyckor och dödsfall. Nästan varannan tycker t ex att informationen om säkerhet och risker från arbetsgivaren inte är tillräcklig.

”Det dör i snitt en byggnadsarbetare i månaden på sina arbetsplatser och vi ser inget stopp. Nu får det vara nog!”, skriver Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i Byggnads, i en debattartikel i DN.

Förbundet kommer nu att driva krav om att alla byggföretag måste vara arbetsmiljöcertifierade för att få verka i branschen.

Övriga arbetsmiljökrav är bl a:
• Skyddsombudsutbildning i 14 dagar för arbetstagare och ledning.
• En avgift i procent efter vinst ska betalas in till en arbetsmiljöfond – förvaltad av fack och arbetsgivare där medel går till regional skyddsombudsverksamhet och forskning.
• Företag ska vara ansluten till en branschföretagshälsovård, exempelvis enligt gamla Bygghälsan.

Publicerad: 2011-11-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!