Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Byggolyckor ökade med tio procent i somras

Publicerad: 2018-10-16

Under sommaren rapporterades 802 allvarliga olyckor på landets byggarbetsplatser. Fallolyckor, belastningsskador och olyckor med verktyg var vanligast.

Under månaderna juni, juli och augusti rapporterades 802 allvarliga byggolyckor med sjukskrivning som följd. Samma period förra året anmäldes 725 olyckor. Ökningen är alltså 10 procent. Det rapporterar Ekot.

Tomas Blombäck, regionchef för Arbetsmiljöverkets region Öst, säger att såväl den extrema värmen som ökad stress kan vara möjliga förklaringar till att olyckorna blivit fler.

– Det kan vara att det är för stressigt på arbetsplatserna. Vi ser att risken med fall är väldigt vanlig, att man inte har gällande skyddsutrustning på sig till exempel, säger han till Ekot.

Tre sorts olyckor dominerar i statistiken; fallolyckor, belastningsskador och olyckor med handhållna verktyg.

Arbetsmiljöverket genomför färre inspektioner på sommaren. Det är naturligt, menar Tomas Blombäck. Verksamheten går ner på landets arbetsplatser. Däremot efterlyser han fler inspektioner året om.

– Jag tror att det skulle behöva göras fler kontroller generellt, så att säga. Jag har ju inte analyserat de här siffrorna desto mer men vi får ju ta med dem när vi gör vår omvärldsbevakning och planerar vår tillsyn.

Räknat på samtliga branscher ökade de allvarliga olyckorna med 4 procent jämfört med samma period förra året.

Publicerad: 2018-10-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!