Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Byt jobb varannan vecka och må bättre?

Publicerad: 2016-02-18

En vecka i vården, den andra i callcenter. Det kan vara ett bra sätt att variera ensidiga jobb, enligt en ny rapport. Läs också om yrket som är mest omväxlande.

Det är bara hälften av de sysselsatta i Sverige som tycker att de har ett omväxlande arbete. Många rapporterar besvär till följd av påfrestande arbetsställningar och korta, upprepade arbetsmoment.

En trolig förklaring till minskad fysisk variation, är enligt en ny rapport till Arbetsmiljöverket, rationaliseringar och outsourcing. Tidigare kunde ett företag driva olika verksamheter i egen regi: städning, montering, matservering, osv. Nu är mycket utlokaliserat och drivs av olika entreprenörer. Den som städar gör enbart detta, den som lagar och serverar mat gör bara det.

Variation i arbetet och i den fysiska belastningen är förstås bra för att minska ohälsan. Det är de flesta överens om. Men det finns ont om forskning som visar vad som är effektivast och vilka arbetsuppgifter det är bäst att variera emellan.

De flesta studier om variation handlar om pauser i kontorsarbete, mindre om att växla mellan olika belastningar. Men de visar inte att fler pauser i arbetet ger några tydliga effekter.

Det krävs mer radikala förändringar, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i belastningsforskning vid Högskolan i Gävle. Ett sätt för en kontorsanställd som jobbar vid datorn är att använda tio procent av arbetstiden till att städa rummet, flytta lådor, osv.

Han rekommenderar också att vidga vyerna och undersöka möjligheter att korsa arbete mellan olika företag och branscher, t ex kombinera arbete i vården och på callcenter: jobba en vecka inom vården, nästa på callcentret.

– Det skulle vara två helt olika saker och kanske till och med hälsofrämjande, jämfört med att folk sliter ut sig, var och en i sin bransch, säger Svend Erik Mathiassen.

Finns det något idealyrke, när det gäller att kombinera en fysisk och mentalt omväxlande arbetsbelastning med en självständighet att lägga upp arbetsdagen efter eget behov? Ja, författarna kommer fram till att fastighetsskötare är ett sådant yrke som ger en idealisk variation i arbetet.

Fakta: Kunskapssammanställningen ”Fysisk variation och belastningsbesvär i arbetet” (Rapport 2016:1). Författare: Svend Erik Mathiassen och Charlotte Lewis Högskolan i Gävle, Akademin för hälsa och arbetsliv, Centrum för belastningsskadeforskning.

Publicerad: 2016-02-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!