Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Centrum för upplysning om bra arbetsmiljö rekommenderas

Inrätta ett nationellt centrum för arbetsmiljö. Det föreslår regeringens arbetsmiljöpolitiska kunskapsråd.

Publicerad: 2011-09-23

Sverige behöver ett centrum som kan förmedla kunskap om arbetsmiljö. Det anser Arbetsmiljöpolitiska kunskapsrådet, som regeringen inrättade 2008, och som nu lagt fram sin sista rapport.

Ett nationellt kunskapscentrum ska sprida upplysning till de grupper i samhället som har ett inflytande på hur arbetsmiljön ser ut, t ex politiska beslutsfattare, arbetsmiljöansvariga i näringslivet och lärare på arbetsmiljöutbildningar.

Rådet konstaterar att insikten om att god arbetsmiljö ger hälsa och välstånd behöver nå ut till fler. Förmedlingen av kunskap från forskare till praktik fungerar inte heller. Många aktörer förmedlar visserligen arbetsmiljöinformation, men verksamheten styrs av varje grupps enskilda intressen och är oftast kortsiktig.

Ett kunskapscentrum kan bevaka utvecklingen av arbetsmiljö och att ta fram kunskapssammanställningar i angelägna frågor. Kunskapscentret kan också förklara och förmedla aktuell forskning, t ex via webben och egna konferenser.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vill inte berätta hur hon ställer sig till rådets förslag:

– Det är för tidigt att säga om och hur ett kunskapscenter skulle kunna utformas. Men jag tror att om fler ska kunna göra mer i det viktiga arbetsmiljöarbetet så kan det vara bra med en central aktör som kan sammanställa och sprida viktig forskning, kommenterar hon.

Publicerad: 2011-09-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!