Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Chaufförer kör säkrare på kaffe

Chaufförer som dricker kaffe löper mindre risk att råka ut för trafikolyckor, enligt ny forskning.

Publicerad: 2013-03-21

Det är australienska forskare vid universitetet i Sydney som menar att det funnit detta samband efter att jämfört 530 långtradarförare som nyligen varit med om en krock med 517 som inte råkat ut för någon olycka det senaste året.

I studien så sade 43 procent av förarna att de drack kaffe, te eller någon energidryck som innehöll koffein och hälften av dessa gjorde det för att undvika att nicka till bakom ratten.

Resultatet är att kaffekonsumtion minskar risken för olyckor bland chaufförer med två tredjedelar (63 procent) jämfört med förare som inte tog något kaffe för att hålla sig vakna under körningen. Detta gällde även när man tagit hänsyn till andra faktorer som ålder, nattrafik, sömnmönster, antalet mil och raster.

Forskarna konstaterar att långtradarchaufförer riskerar att bli väldigt trötta under sina långa och monotona körningar. Koffein har tidigare visat sig öka vakenhet och prestationer under simulerad bilkörning. Den aktuella studien är en av de få som studerat effekterna i riktig trafik.

Forskarna betonar att kaffe och liknande drycker inte är något substitut för att köra åt sidan och ta en tupplur för den som är riktigt trött, men de kan vara ett komplement om man vill hålla sig vaken och alert under körning.

Undersökningen har redovisats i tidskriften British Medical Journal.

Publicerad: 2013-03-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!