Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Chefen kollar Facebook före rekrytering

Allt fler chefer letar information på Facebook och andra sociala nätverk före nyanställningar.

Publicerad: 2011-09-09

Enligt en ny undersökning så är var tredje chef ute på Facebook för att kontrollera arbetssökande. Det är en ny trend. För tre år sedan var det bara 17 procent.

Cheferna säger att de söker information på nätet är att kontrollera att den arbetssökandes personlighet passar in på företaget. 14 procent av cheferna har sållat bort sökande utifrån information som framkommit på nätverkssidorna.

Allt fler loggar in på sin egen Facebooksida, eller något annat socialt nätverk, under arbetstid. En av fem gör det, mot bara 13 procent för tre år sedan.

Yngre loggar in oftast, mer än var tredje (37 procent) av 80-90-talisterna gör det så gott som varje dag eller flera gånger i veckan. Bland 40-talisterna är det bara 15 procent som facebookar dagligen på jobbet.

Andelen som lägger till chefen eller kollegor som Facebookvän ökar. 39 procent av cheferna addar sina medarbetare på Facebook – en ökning med 11 procentenheter på tre år.

Det är inte alla företag och organisationer som uppskattar att personalen loggar in på privata nätverk under arbetstid. Inom handeln har 44 procent av arbetsplatserna förbud mot Facebook på jobbet, inom hälso- och sjukvården är det 34 procent.

Det framgår av undersökningen Work Life, där 8 000 personer i en panel svarar på frågor om arbetslivet. Bakom enkäten står Manpower och Kairos Future.

Publicerad: 2011-09-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!