Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Chefens attityd till äldre måste ändras

Bättre arbetsförhållandena krävs för att äldre ska kunna arbeta längre, enligt en statlig utredning.

Publicerad: 2012-04-19

Många lämnar arbetslivet tidigt, varannan 64-åring är försörjd av pensioner eller andra ersättningar. Trots det finns goda förutsättningar för folk att arbeta längre. Men också åtskilliga hinder på vägen, där arbetsmiljön är ett av de viktigaste.

Det konstaterar pensionsåldersutredningen i ett delbetänkande.

De äldre har blivit friskare, smartare och mer välutbildade. Det talar för ett längre arbetsliv, enligt utredningen.
Men det finns också mycket som också talar emot. Slitsamma och enformiga jobb finns kvar. Hälsan har visserligen förbättrats generellt, men det finns stora skillnader i arbetsvillkor som bidrar till att den är ojämlik. De sociala skillnaderna i dödlighet, exempelvis, har ökat sedan 1970-talet. Från 30-årsåldern lever personer med eftergymnasial utbildning i genomsnitt drygt 5 år längre jämfört med lägre utbildade.

Utredningens slutsats är att arbetsförhållandena behöver förbättras och anpassas till de äldres behov.

Ett annat viktigt hinder för äldre som vill och kan jobba längre är arbetsgivarnas attityder. Utredningen pratar om ålderism och att både myndigheter och arbetsmarknadens parter behöver bli åldersblinda.

Pensionsåldersutredningen redovisar sitt slutbetänkande 1 april 2013. Då kommer utredningen att föreslå åtgärder för att höja den faktiska pensionsåldern.

•Läs även: Äldre är allt friskare men chefer vill inte ha dem.

Publicerad: 2012-04-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!