Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Chefer kan motverka rationaliseringarnas nackdelar

Rationaliseringar får negativa effekter på arbetsmiljön och hälsa. Och det hjälper inte med fysisk träning och andra åtgärder riktade mot individen för att lösa problemen.

Publicerad: 2010-11-18

Olika psykiska besvär och sjukdomar i rörelseorganen är de största orsakerna till sjukskrivningar. Många försök görs på arbetsplatser för att minska problemen – oftast inriktad mot individen. Fysisk träning, stresshantering, ergonomiska möbler och liknande. Men de har ingen positiv långsiktig effekt på hälsan och döljer roten till det onda.

Det visar en omfattande studie, gjord av professor Jörgen Winkel vid Göteborgs universitet och hans norska kollega Rolf Westgaard.

Tillsammans har de gått igenom de senaste 20 årens forskning på området.

De konstaterar att rationaliseringar av olika slag för det mesta får negativa effekter på de anställda, i form av ökad stress, tidspress och krav i arbetet. Det i sin tur leder till olika fysiska och psykiska besvär. Framför allt inom vården har rationaliseringarna fått ogynnsamma följder.

Men de negativa faktorerna kan minska eller undvikas. Mycket hänger på cheferna och deras ledarstil. Cheferna måste tänka förebyggande, arbetsmiljön bör finnas med som en aspekt vid rationaliseringar. Personalen bör delta i processen och bli informerade.

Studien har redovisats i tidskriften Applied Ergonomics.

 

Publicerad: 2010-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!