Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Chefer presterar bäst över 50

Ledare över 50 år är mest passionerade och kompetenta i sitt arbete, visar en ny studie vid Haifas Universitet, Israel. Forskarna bakom studien uppmuntrar arbetsplatser att satsa på äldre arbetskraft.

Publicerad: 2012-08-22

Det är inte bara unga ledare som bör satsas på, påpekar forskare vid Haifas Universitet. Deras nya studie, som bland annat resulterar i Shmuel Grimlands doktorsavhandling, visar att chefer är mest ”vitala” i 50-60-års åldern.

Vitalitet definieras som att ”ha förmåga att utföra arbetsuppgifter med passion, energi och kompetens, samt att få egen tillfredsställelse genom det utförda arbetet.” I studien deltog 545 ledare på alla nivåer inom transport- och IT-branschen, både från privat- och offentlig sektor.

Forskarna tog bland annat reda på hur vitalitet relaterar till ålder, och beskriver det som ett omvänt U. Ju äldre en ledare är, desto högre den professionella förmågan, som når sin högsta nivå vid 57-års ålder. Ju högre vitalitet i arbetet desto högre var också chefernas nöjdhet med sin karriär och livssituation, och desto mer inställda var de på att jobba längre.

”Ledares vitalitet ger bränsle till organisationerna, och det faktum att arbetskapaciteten (vitaliteten) behålls och faktiskt kan öka efter 50-års åldern, gör att organisationer som tar hänsyn till de här aspekterna kan dra fördel av att ha produktiva anställda under många år”, sammanfattar forskarna.

Publicerad: 2012-08-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!